Iza

Ammiellas Söta Fröken Polka

 Det finns så mycket att säga om Iza som är en så härlig hund, med många goda egenskaper. Hon är glad, frisk och aktiv. Iza är stabil och trygg och har en härlig personlighet, rolig och lekfull men kan också vila - länge. Hon har en tydlig ”av och på” knapp.

Iza är väldigt familjekär. Hon är så lycklig och tillfreds när familjemedlemmarna kommer hem och samlas. Hon är också glad när det kommer besökare, vill gärna hälsa men är sedan inte så intresserad. Hon är sällskaplig och vill vara nära familjen och de hon känner riktigt väl, oavsett om det är under köksbordet vid måltider, i soffan eller ute i trädgården.  Oerhört gosig, vill gärna bli klappad och kliad. Hon kan också slappna av själv.

Hon kommunicerar mycket med sin blick. Hon söker kontakt och kollar av med oss vad som är på gång. Hon meddelar tydligt med blicken, annat kroppsspråk som sin gulliga karaktäristiska svans (arv från mamma Judith) eller rösten om hon vill leka, är fundersam, om vattnet i skålen är slut eller hon vill gå ut. Just ”gå ut” är Iza är alltid pigg på. Hon är stark och i det närmaste outtröttlig. Hon går helst i berg, vid havet eller i skogen. Eftersom hon är nyfiken så uppskattar hon att gå på nya vägar och stigar, eller få söka eller leka på nya sätt. Hon apporterar och spårar gärna och tar korta simturer.

Iza är väldigt anpassningsbar hon kan gå ut kl 7 på morgonen men lika gärna dra sig till kl 10 en ledig dag, men gillar ändå rutiner. Intelligent och lär sig snabbt, både beteenden och ord särskilt om det är godis inblandat. Hon är en riktig godisgris men har p g a hög aktivitet inga problem med vikten. Behöver vara ute ett par timmar per dag för att må riktigt bra. Älskar att springa fritt ute vid fritidshuset på ”vår ö”. När vi ska hem visar hon tydligt att hon vill vara kvar på ön genom att sitta med sin flytväst, på en grannbrygga och se allvarlig ut men väl i båten är hon trygg och tycker om turerna.

Hon är lätt och tålmodig att hantera och finner sig i bad dusch och klippning. Hon har inga onormala rädslor och är inte ljudkänslig. Noterar annorlunda ljud, som åska eller fyrverkerier, men när hon fått bekräftat att det är ok så återgår hon till att vila eller vad hon just gjorde. Några nackdelar då? Iza kan vara skällig mot vissa andra hundar på promenader, oftast mindre hundar, men det går oftast att bryta genom att distrahera henne. Hon är dock ointresserad av andra människor som vi möter och skäller inte ut dem Hon vaktar huset och det är ju en smaksak om man vill det eller inte, vi tycker att det är fler fördelar än nackdelar och har inte försökt lära bort det. Jaktinstinkter också en smaksak, hon blir ju dragig om hon är kopplad och får upp ett spår. Men får hon använda sin nos för att spåra oss om vi gömmer oss (eller godis) så är det hur kul som helst. Vi är så glada över att få leva tillsammans med Iza. Hon är fantastisk och gör våra liv rikare.

Stamtavla

Regnr:      SE16613/2017
Född:        2017-02-04
Päls:         Svart, vågig
Hips:         FCI: A 
IC:            Clear (test #155465)
JDCM:       Probably clear (genom arv)
PRA:         Clear (test #155459)
Ögonlysn:  2020-09-28, utan anmärkning

 

Läs om pojkvännen Enzo