Bosse - blivande fader

Ammiellas Excalibur Lord Of Smoke

 

Bosse, Bosse-bus, Bobbo-Krull, Bobbo, Bosse-bula, Fjant osv, ja det är nog som man säger, kärt barn har många namn. För kärt ”barn" är han verkligen, vår Bosse!

Bosse är en pigg och glad pensionär som bor tillsammans med oss (matte, husse och tre barn) i närheten av Växjö. Vi bor på landet och det stormtrivs Bosse med. Långa skogspromenader i det fria är livet! 

Bosse är en genomsnäll och trevlig herre som gillar alla, men älskar sin familj väldigt mycket. Han vill vara nära och med hela tiden och han lägger sig ofta på de mest olämpliga ställena mitt i vägen för allt och alla! smile  Han är lugn och trygg tillsammans med barn och visar tydliga signaler, skulle energinivån bli för hög går han gärna undan.

När Bosse var yngre tränade och tävlade vi mycket. Det vi tränade var mest lydnad, spår, sök och uppletande. Hade jag varit intresserad av att träna annat så är jag säker på att Bosse hade gillat det med, för att jobba är något som han verkligen älskar! Bosse har en fantastisk motor och samarbetsvilja, det är så roligt att träna med honom! Några tävlingar blev det i lydnad och vi lyckades ta LP1 (lydnadspris) innan barnen kom in i våra liv.

Som de flesta hundar så behöver Bosse motion och mental aktivering för att må bra, men skulle det vara så att det blir mindre av detta en period pga av till exempel sjukdom i familjen, så har Bosse inga problem med att anpassa sig till det.

Bosse har nu hunnit bli 13 år, men det märker man knappt inte! Det är mycket fart och lek, samtidigt som han har en av/på knapp och älskar att bli ompysslad och gosad med. Bosse har varit frisk igenom sitt liv, inga besök till veterinären förutom vaccinationer och hälsokontroller. Han har röntgat sina höfter med HD:A ED:0. Bosse är ca 51-52 cm hög och väger 24 kg, alldeles lagom tycker vi.

Vi har gjort MH (mentalbeskrivning) med Bosse, han är inte rädd för höga ljud och hanterar ”farligheter" på ett bra sätt. Han är snäll rakt igenom, startar aldrig bråk men säger ifrån om någon beter sig illa. 

Om man måste nämna någon svaghet hos Bosse skulle det kunna vara att han inte är särskilt intresserad av vatten och att simma, vilket är synd då det hade varit roligt att träna vattensport med honom. Han är även väldigt ”pussgalen", vilket inte alla uppskattar kiss.

Bosse är underbar och vi hoppas att vi får många fler år tillsammans!

Stamtavla

Regnr:      SE44876/2010
Född:        2010-05-31
Päls:         Svart med vita tecken, vågig
Höfter:      FCI: A
Armbågar: 0 (normal)

IC:            Normal (genom arv)
JDCM:       Normal enligt markörtest (genom arv)
PRA:         Carrier
Vikt:         ca 24 kg
Höjd:        ca 51-52 cm
Mentalitet:Testad u.a 
Ögonlys:   2023-10-04
Meriter:     Lydnadsprov klass 1
                Utställd med 1 Cert och 1 R-Cert

Bosses senaste ögonlysning (2023) visar inte några tecken på sjukdom, endast normal ålderspåverkan för en 13-åring.
Ögonlysningsveternären hade många fina ord att säga om honom.

Läs om flickvännen Kenzo

Inavelsgraden på denna kull ligger på 2,4% (SKK rekommenderar att man inte överstiger 6,25%)