Valptid

 

Valpens allra första tid är mycket viktig för den!

Det är mycket den skall lära sig och präglas på. I olika faser under de 8 veckor som valpen är kvar hos tiken och mig kommer jag att se till att den får många intryck, naturligtvis från tiken & syskonen, men även från närmiljön och människor.

Socialisering

Den allra första tiden är lugn och trygghet det viktigaste för den lilla valpen. Valplådan har vi i ett eget rum, med säng där jag kommer att finnas de första nätterna. De kommer att tillbringa all sin tid i vårt hem, vilket innebär att valparna, så snart de öppnat ögon och öron, kommer att vänja sig vid hushållets vanliga ljud, såsom dammsugare, diskmaskin, hårtork, väckarklockan mm.

Jag kommer successivt att föra in nya saker i valprummet, för de små att stifta bekantskap med, saker att klättra in i, att gömma sig under/bakom, att klättra upp på och utforska på olika sätt.

För att på bästa sätt förbereda valpen på livet "där ute" kommer jag att under valpens sista veckor hos mig vidga dess vyer. Allt kommer naturligtvis att ske under lugna former och tillsammans med tiken. Jag kommer även att ha med fler ögon och hjälpande händer, så att vi är flera som hjälps åt att hålla koll och observera reaktioner.

Jag kommer att låta valparna åka bil vid ett par tillfällen. Jag kommer att låta dem (förutsatt att årstiden och vädret tillåter) springa utomhus, inte bara på gräsmattan utan kanske även på stranden.

Träna valpen att bli rumsren

Rumsrenhet är av naturliga orsaker något man börjar träna så snart valpen flyttar hem. Det är viktigt att komma ihåg att inte banna hunden om den gör sina behov inomhus. Anledningen till att den väljer att göra ifrån sig inne är ju faktiskt att den inte vet bättre och heller ännu inte kan kontrollera sin blåsa. Återigen en fråga om att anpassa kravnivån till hundens ålder och mognad!

Mycket snart lär du dig att se när valpen är på väg att uträtta sina behov. Den drar sig gärna undan och snurrar kanske runt några varv på stället innan den sätter ner rumpan. Det gäller alltså att vara mycket observant på valpens beteende. En vägledning är att valpen nästan alltid behöver göra ifrån sig efter mat, sömn och lek.

Bråttom på morgonen 
I arla morgonstund gäller det alltså att ha tofflor och morgonrock inom räckhåll så att du kan göra en ”brandkårsutryckning” så snart valpen börjar vakna till. I regel brukar valpen komma av sig om man lyfter upp den. För att hålla pöl-frekvensen inomhus nere, kan det därför vara lämpligt att hissa upp valpen i famnen medan du springer runt och letar efter skor och nycklar.

Bor du i hus är det naturligtvis allra enklast att bara peta ut valpen utanför verandadörren, men du bör ändå hålla valpen sällskap. Inte minst med tanke på att du ska finnas till hands för att berömma valpen när den gör sina behov på rätt ställe.

Gå ut ofta 
Sedan gäller det bara att vara noggrann och uthållig. Ju mer du bemödar dig med att springa ut med valpen desto snabbare blir den i regel rumsren. Kom dock ihåg att den lilla valpen inte har den fysiska utvecklingen att faktiskt kunna reglera tarm och blåsa. När den måste kissa eller bajsa gäller det för dig att vara med på noterna.

Att valpen går ut i hallen eller kanske fram till ytterdörren, är i princip det mesta du kan kräva i en tidig ålder. Sedan är det upp till dig att vara uppmärksam och se till att valpen befinner sig utomhus när det blir akut.

Gå inte in för snabbt 
När olyckan väl är framme inomhus – och det är den garanterat ett antal gånger – är det inte mycket mer att göra åt saken än att ta fram hushållspapper och svabb. Om du kommer på valpen med att uträtta sina behov, går det bra att avbryta den mitt i akten och bära ut den så att den får avsluta det hela utomhus.

Om du avbryter valpen så kan det dock ta ett tag innan den kommer på samma tanke igen. Det gäller att vara tålmodig. Dessutom är det ju så att det finns en massa saker utomhus som är mer intressanta än att lätta på trycket. Fler än en gång har det väl hänt att man varit ute en god stund med sin valp utan att den gör något. När ni kommer in, där det är lugn och ro, så sätter sig valpen med en lycklig suck och kissar i hallen…

Viktigt med tydligt kroppspråk
Är vi alltid så tydliga som vi tror att vi är? För att skapa en trygg relation med hunden är det viktigt att vi är konsekventa och tydliga även i vårt kroppsspråk. 
En hund som inte förstår dina signaler blir tveksam och gör lätt fel. Om du då dessutom blir irriterad har du snart en låg och osäker hund, eller tvärt om en hund som agerar helt på eget bevåg. För att undvika detta måste du tänka på hur du agerar och vad du signalerar till hunden.

Positiv inlärning
All inlärning bör ske med positiva belöningar som bekräftelse på att hunden har gjort rätt. Det görs med rösten, godis eller leksak. Om du straffar hunden för att den inte gör precis som du vill, ökar varken viljan eller förmågan att lära sig. Om hunden gör fel så bör du inte reagera alls, utan börja om från början. När du med säkerhet vet att hunden förstår ett kommando kan du öka dina krav på att hunden ska lyda och då bemöta hunden med en negativ reaktion om den inte lyssnar.

Om man är flera personer i familjen så bör alla ha samma regler och gränser mot hunden. Oftast går det snabbare för hunden att lära sig nya saker om varje moment tränas in av en person - för tydlighetens skull, men när hunden förstår och kan betydelsen är det bra om alla familjemedlemmar använder samma ord/tecken och hjälps åt att befästa beteendet. Hunden måste lära sig hur den står i rang i flocken. Om den inte vet sin plats kan den försöka ta överhanden eller helt ignorera en familjemedlem. Även om det skulle vara enperson som har huvudansvaret för hunden och dess träning, så är det viktigt att hunden vet om att hela den mänskliga delen av familjen är högre i rang.

Skrämselsituationer 
Det är inte bara vid lydnadsträning det är viktigt att vara tydlig mot hunden. Om din hund blir skrämd av något som ligger på marken är det bra om du i lugn och ro kan få den att gå fram och undersöka föremålet. Om hunden istället blir rädd för något ljud, är det svårt att få hunden att förstå vad det är som låter. Då är det mycket viktigt hur du handlar. Tyck aldrig synd om en hund som blivit skrämd - visa istället med ditt kroppsspråk och din röst att du är glad och självsäker. Genom att ”tycka synd” talar du bara om för hunden att det verkligen var något farligt som den blev rädd för.

Var en tydlig ledare 
I många situationer agerar vi på fel sätt. Det gör att hunden blir osäker och handlar själv. Till exempel kan en hunds vaktinstinkter väckas till liv i onödan genom att en granne släpper in sig själv hemma hos er. Visa alltid tydligt vilka som är välkomna genom att själv släppa in dem över tröskeln. Då behöver inte hunden tro att han eller hon måste vakta flocken mot inkräktare för att du som ledare är svag och inte gör det själv.

En annan vanlig situation som kan bli fel är när hundar som är okända för varandra ska hälsa i koppel. Ett sträckt koppel kan av hunden uppfattas som att du står bakom som stöd och tillsammans blir ni starka. Detta kan trigga hunden att starta ett bråk. Ett sträckt koppel kan också uppfattas som att föraren är orolig och hunden kan gå in som ledare för att försvara er båda.

Det är precis lika viktigt att hunden förstår dig som att du också lär dig läsa din hunds språk för att undvika onödiga situationer. En hund som förstår dina signaler är en trygg hund!

Sociala träningen för din valp
För att du och din hund ska trivas och fungera tillsammans i livet måste hunden tidigt veta och förstå vilka regler som gäller. Ordet social träning handlar om att hunden skall vänjas in i vardagen på ett bra sätt.

Vardagen under valpens första år, och till och med längre, kan sägas vara social träning. Du ska helt enkelt se till att valpen under lugna och kontrollerade former får stifta bekantskap med de miljöer den kommer att vistas i och de situationer den kommer att möta.

Den sociala träningen för hunden börjar redan här hos mig. Här får den möta vardagliga ljud och intryck som TV, radio och dammsugare. Den träffar även olika människor, men valpens sociala träning är långt ifrån klar vid leverans.

Ha valpen i knät 
Den dagen ni får hämta hem er valp, fortsätter den sociala träningen. Ofta är resan till det nya hemmet första gången som valpen är ifrån både mamma, syskon och oss människor i uppfödarfamiljen. Det är en stor upplevelse för den. Kanske måste inte valpen sitta i en hundbur under den första bilresan?

Låt den sitta i ditt knä i stället. Att lägga en handduk i knäet är att rekommendera då en del valpar blir åksjuka och kräks. Några valpar blir mycket oroliga och piper och gnäller under bilresan. Det är inte så konstigt eftersom de lämnar sin mamma, syskon och invanda miljö, men tala lugnt och stilla med den, klappa med långa lugna rörelser och tyck inte synd om den! De flesta valpar brukar lugna sig under resans gång och somna, kanske av ren utmattning efter alla nya intryck.

Rasta när den vaknar 
Har ni en lång resa hem, kanske flera timmar, ska ni förstås stanna och rasta valpen med jämna mellanrum. Självklart i koppel, en liten 8-veckors valp lös bredvid en väg är ingen bra idé.

Sover valpen lugnt och stilla behöver ni inte rasta förrän den vaknar, då däremot är det dags. Valpar som sovit brukar ha ett omedelbart behov att kissa.

Hälsa på nya familjen 
När ni kommer hem bör valpen få hälsa på alla nya familje-medlemmar, om ni har en stor familj med flera husdjur sedan tidigare, kan det vara en bra idé att låta valpen få träffa sina nya flockmedlemmar pö om pö så att den inte blir nedsprungen. Helst utomhus då den i ren glädje eller osäkerhet kan kissa på sig. När valpen har hälsat på alla är det dags att gå in i huset. Om du har bestämt att vissa rum i huset ska vara ”hundfria” gäller detta redan från första dagen. Stäng dörrarna till de rum valpen inte får vara i, eller använd kompostgaller för att spärra av.

Dags att utforska världen utanför 
När valpen verkar vara trygg i sitt nya hem och närmiljö är det dags att visa litet mer av världen. En del menar att valpen skall uppleva så mycket som möjligt före 16 veckors ålder. Det tror jag inte på! Jag tror att risken att din hund blir stressad är stor! Låt socialiseringen ske i en takt som passar dig och valpen och kom ihåg att vilan är mycket viktig för en valp. 
Valpar behöver rastas ofta, och korta promenader i grannskapet är nyttiga. Kanske träffar ni grannar som vill hälsa på valpen. Det är viktigt att den får träffa män och kvinnor, barn och gamla. När valpen blir större blir också promenaderna längre, och världen därmed större.

Valpar ska aldrig lämnas ensamma utanför affärer på grund av stöldrisken och för att många människor inte vet hur man hälsar på en hund. En liten valp som sitter uppbunden utan möjlighet att komma undan kan bli skrämd för livet. Om ni är två personer, så kan en av er hålla valpen sällskap utanför affären.

Bilbur en säker investering 
En klok investering är att köpa en hundbur till bilen. Det är säkrare för hunden och dig om en olycka skulle inträffa. Även en liten hund väger mycket om den slungas iväg på grund av en bilkrock. Det är också lättare att hålla rent i bilen om hunden ligger på en fäll i sin bur.

Om du och din familj åker buss måste hunden också kunna göra det. I början är det bra om du bär din valp in i bussen och låter den sitta i ditt knä. Har du en större ras får du snart låta hunden gå på bussen själv. Kom ihåg att ta hänsyn till allergiker på bussar och tåg.

Utstråla trygghet själv 
Hundar bör inte åka rulltrappa, det kan hända svåra olyckor då hunden lätt fastna med tassarna. Ta trapporna eller bär din hund i rulltrappan. Vissa hundar tycker att hissar är otäcka, så om du vet att du åker mycket hiss i din vardag, är det lika bra att vänja den från början. Ta den i famnen de första resorna.

Det är svårt att ta upp alla situationer och miljöer som du och din valp kommer att hamna i. Om du är lugn ger du valpen trygghet. Valpen läser hela tiden av dig, och om du ger den signalen att det här är helt normalt och ofarligt, kommer den snart att anpassa sig till nya miljöer.

Träna valpen att gå i koppel
Valparna från oss är redan vana vid att ha halsband på sig. Kopplet är ingen "big deal". Försök tänka på kopplet som en säkerhetslina och inte det du använder för att styra valpen till vad den får eller inte, vad du vill elle inte vill. Styr istället med rösten och kroppen, om du är spännande o intressant kommer valp välja/välja att vara hos dig istället för att dra iväg i kopplets längd. Utopi - ja, jag vet, men har du det tankesättet blir realtionen och promenaden väldigt mycket trevligare än ryck och drag och irritation!

Ha tålamod 
Att lära valpen gå i koppel är också en tålamodskrävande historia. I början så krävs det mycket lockande för att få valpen att gå åt samma håll som den som håller i snöret. Ett tips är att mest följa med valpen dit den går i ett första skede.

Efter att valpen vant sig vid att flytta fötterna trots ”snaran runt halsen” så kan du försöka börja styra valpen genom att du lockar på den och håller emot lätt i kopplet. Om du drar hårt i kopplet så kommer valpen garanterat att streta emot och gå i baklås. Har du bråttom så bär hellre valpen. Stress är inte den rätta miljön för koppelträning.

Håll emot 
När valpen vant sig vid att promenera i kopplet så gäller det att kunna reglera fart och riktning. Lär gärna valpen kommandot ”här” som betyder att hunden ska gå vid dig inom ett visst avstånd, helst i löst hängande koppel. Ännu en tålamodsprövande inlärning! Om valpen drar i kopplet så stanna till och håll emot i kopplet tills valpen tittar mot dig.

Locka valpen intill dig och beröm när den kommer. Förstärk gärna med en godbit. Börja om promenaden och säg ”här” till valpen samtidigt som du med rösten och kroppen försöker få valpen att hålla sig nära dig. Lätta korrigeringar kan du göra först när valpen förstår innebörden av kommandot "här". Än en gång – du kan inte kräva något av valpen som den ännu inte kan!

Ensam hemma-träning

Att hunden kan vara ensam hemma några timmar är en förutsättning för att kunna ha hund. Därför är det viktigt att valpen tidigt tränas så att den tryggt kan vara ensam och inte bli orolig.

När valpen kommit till sitt nya hem och familj är det mycket att tänka på. Hundar är flockdjur och det valpen gör, är just att byta flock. Den gamla flocken var mamman och syskonen, han var aldrig ensam och han kände sig trygg. Nu kommer han till en helt ny flock i en ny miljö. För de allra flesta valpar går anpassningen till den nya omgivningen och de nya flockmedlemmarna, det vill säg du och din familj, mycket snabbt och relativt smärtfritt. Den dag kommer då valpen måste lämnas ensam kortare eller längre stund. För att det skall fungera måste valpen vara trygg och känna sig säker i sin nya omgivning.

Eftersom hundar är flockdjur, känner den sig otrygg när den är skild från familjen. Därför bör du vänta med att lämna din valp helt ensamt tills du är rimligt säker på att valpen trivs och känner sig hemma. Man skaffar sig inte hund för att lämna den ensam, men det är ofrånkomligt att den då och då blir det. Mer än fyra timmar i sträck är inte att rekommendera annat än i undantagsfall. De första stunderna helt ensam måste vara väldigt korta.

Träna korta stunder 
Börja med att lära hunden vara ensam i ett rum i början, exempelvis köket. Det får inte finnas något där som den kan förstöra eller skada sig på. Om den har en korg eller fäll som den brukar ligga på, ska denna finnas där, liksom eventuella leksaker och tuggben.

  • Börja med gå ut ur rummet och placera ett kompostgaller (bra-att-ha-sak i alla hem med hund) i dörren så att valpen inte kan följa efter.
  • Säg "Matte kommer snart", eller något annat vänligt men bestämt till valpen. Det är, som alltid, viktig att använda samma kommando eller ordval för att hunden skall förstå.
  • Sätt dig en bit från dörren så att valpen kan se dig. När du märker att det fungerar så stäng dörren.

Därefter lämnar du valpen i någon eller några minuter. Gå sedan in till valpen, men genomför inte någon stor hälsnings-ceremoni. Det ska vara naturligt för valpen att vara ensam och det ska vara lika naturligt att du kommer tillbaka.

Om valpen börjar skälla, pipa eller till och med yla, gå inte in till valpen förrän den tystnat. Går du in när valpen för oväsen lär den sig snabbt att det lönar sig att gnälla, eftersom du kommer. Det kan vara svårt att stålsätta sig men du har stor fördel av det i framtiden.

Självklart ska du inte låta valpen skälla och bråka för länge. Gå då in till valpen, låtsas som ingenting, hälsa inte på valpen utan sätt dig och läs en tidning eller något. Gå sedan ut ur rummet igen och börja om från början. Som du märker kan det krävas tålamod men det är något som går igen i all hunduppfostran, liksom att alla i familjen måste göra likadant. Det duger inte att någon vill ”vara snäll” och går in till valpen och till och med ger den godis när den för liv.

Tänk på grannarna 
Med tanke på mer eller mindre förstående grannar kan det vara bra om du genomför de första övningarna mitt på dagen. För de allra flesta hundar är det inte något problem att anpassa sig till att vara ensam, så när du märker att valpen kopplar av kan du dra ut på tiden då den är ensam. Sedan kan du lämna lägenheten eller huset men stanna utanför ytterdörren och lyssna.

När det fungerar kan du pröva att lämna hunden helt ensam i huset korta stunder. Du kan be din förstående granne att hålla ett vakande öra så att du får veta hur det gått.

Med litet tålamod och konsekvens kommer det att gå bra att lämna hunden ensam. Men som sagt inte mer än fyra timmar och det i undantagsfall.

Lära valpen ”sitt”
Momentinlärningen ”sitt” sker dels med hjälp godsaker eller en leksak dels med hjälp av kroppsspråk och beröm. Ett av de första moment man lär sin hund inomhus brukar i regel vara just ”sitt”.

"Sitt" är ett tacksamt moment eftersom en liten valp automatiskt sätter sig när den avvaktar i väntan på att något ska hända.

Om du håller en godbit i handen och sätter denna framför nosen på valpen och därefter höjer handen rätt uppåt, men inte så högt upp att valpen förlorar ögonkontakt och intresse för handen och godbiten, så brukar valpen i regel sätta sig efter en liten stund. Om valpen förlorar intresset för godbiten, så visa den på nytt.

Låt den kanske ta en liten smakbit. När valpen på nytt fokuserar sig på handen kan du höja den igen. Knepet är att hålla kvar valpens intresse medan den avvaktar och sätter sig ned.

Ta som regel att med hjälp av en godbit, matskålen eller handtecken (du gör samma rörelse som ovan, men utan godis) få valpen att sitta och vänta på varsågod så snart den ska ha mat, få en godbit, gå ut och in genom ytterdörren och så vidare. Detta är ett ypperligt sätt att dels befästa sittandet dels, på ett enkelt sätt, förstärka ditt ledarskap.

Att lära valpen ett, i förlängningen, ovillkorligt sittande är en ovärderlig hjälp i många situationer. När hunden får ett kommando som den kan och förstår och du dessutom kommit så långt att du kan kräva av hunden att den ska utföra kommandot, får hunden ofta fullt upp. När den lyder dig hinner den inte samtidigt skälla på andra hundar, fundera på att rymma, eller vad det nu är som för tillfället konkurrerar om hundens uppmärksamhet.

Inkallning

Inkallningsträning påbörjas egentligen i samma stund som du får hem din hund. Inledningsvis gäller det att få hunden att tycka att du är intressantare än allt annat i den stora världen. Var intressant när du kallar på valpen!

I förlängningen ska inkallningen naturligtvis vara en blandning av ovillkorlig lydnad och att det ska vara lustfyllt för hunden att komma till sin ägare.

Använd både kropp och röst 
För att få den lilla valpen att komma när du ropar är det viktigt att arbeta med både kropp och röst. Om du står rak i ryggen och beordrar din valp att komma, så ”pressar du tillbaka” den med kroppen samtidigt som du ställer krav med rösten.

Med största sannolikhet kommer din valp att välja att gå någon annanstans eller i vart fall att avvakta där den är. Hunden måste bli motiverad att komma tillbaka till dig och det sker lämpligast genom att du sätter dig på huk och lockar. Ibland krävs mer retning för att hunden ska välja att komma till dig.

Kombinera krav och motivation 
För att få hunden att komma när den utsatts för frestelser så måste man ofta kombinera krav med motivation. Kravdelen gäller främst för att stoppa hunden när den är på väg bort från dig eller åt fel håll. Kravet kan bestå av att mycket bestämt kommendera ”stanna” när hunden sätter av i fel riktning. För ett kort ögonblick åstadkommer det förhoppningsvis att hunden stannar till, eller åtminstone förlorar fokus på det den var på väg till.

Just detta ögonblick är exakt rätt tidpunkt för att övertyga hunden om att DU är mycket roligare. De allra flesta valpar tycker, när allt kommer omkring, inte speciellt mycket om att bli lämnade av sin flockledare. En bra idé är alltså att vända om och springa åt motsatt håll.

Var rolig! 
Det gäller också att behålla valpens uppmärksamhet. För att konkurrera ut annat som kan fånga valpens intresse, måste du ibland ta till jämfota-hopp och indiantjut blandat med glada inkallningsrop som innehåller valpens namn. Du får dock inte springa så långt från valpen att den tappar ”dragningen” till dig.

Om avståndet blir alltför stort mellan er kan det hända att valpen tycker att det känns tryggare att stanna där den är eller att ty sig till en förbipasserande person. Tänk på att fortsätta att vara aktiv tills hunden är på väg emot dig.

Låt hunden jaga dig 
För att reglera avståndet till valpen kan du växla mellan att röra dig emot valpen på ett lekfullt och inbjudande sätt och att vända och springa bort en bit. När hunden väl sätter fart emot dig, så spring några steg bort från hunden så att den får jaga ikapp dig. När hunden börjar närma sig kan du sakta in, vända dig mot hunden. Sätt dig gärna på huk för att bjuda in valpen i gemenskapen, med gos och beröm.

 

 

 

Källa: Agria.se
Text: Sofie Lönn, Veronica Gomes Hansson och  Bertil Lundgren